Coachingspraktijk Angela Hesseling

Weet jij van je kind of hij/zij het alfabet goed kan schrijven?

Veel kinderen met taal/spellingproblemen hebben het alfabet niet goed opgeslagen in hun hoofd. Zo maakte ik het volgende mee tijdens mijn begeleiding bij een kind: Ik vroeg: "Kun jij het alfabet opschrijven?" Ja hoor, hij ging vol overtuiging aan de slag. Ik volgde hem tijdens het schrijven, waarin hij aan één stuk door schreef. Toen hij bij 'xyz' was, nam ik het woord, maar hij zei: "Ik ben nog lang niet klaar"... en schreef ijverig verder. Ik liet hem zijn ding doen en wachtte af...

Bijna onderaan het blad gekomen maakte hij nog een opmerking dat het er misschien niet allemaal op zou passen, maar gelukkig, dat lukte nog net wel. De jongen keek mij met trots aan. Ik zei: 'Wow, jij hebt veel letters geschreven!'
Toen liet ik hem mijn papier met het alfabet zien, vertelde dat dit het alfabet was, niet meer en niet minder en ik hoorde hem bijna denken... "Huh, nou dan zet ik hier een streep onder" en hij tekende direct op zijn papier met zwart een lijn onder 'xyz'...

"Is dat het alfabet?" Vol ongeloof zag ik hem naar mij kijken. "Ja, dat is het alfabet. Zou jij die ook zo willen leren, want er zitten nu nog een paar foutjes in jouw alfabet." Ik hield zijn volgeschreven blad en mijn blad voor hem en vroeg: "Welke vind jij handiger?" Geen twijfel... "Dan maak ik van deze een prop, die moet weg." Oké! (Ik heb dit later weer uit de prullenbak gevist, vandaar het eerste, kreukelige blad op de foto)

We gingen aan de slag en in no time stond het alfabet goed op een nieuw papier. 1 kleine vergissing, maar die was zo weer weg en uit zijn hoofd gehaald. We haalden zijn 'oude alfabet' uit zijn hoofd en zijn nieuw gemaakte alfabet liet ik hem een mooi plekje in zijn hoofd geven. 

Mooi om telkens weer te ervaren hoe kinderen dit oppakken en kunnen met een geweldige manier van meedenken. Wanneer je de foto bekijkt zie je dat dit kind het alfabet geleerd had in een versje en dat dit in het totaal het alfabet was voor hem! Wanneer de letters van het alfabet niet goed opgeslagen worden, dan beginnen de eerste problemen in het onderwijsproces. Ik denk, nee, ik weet zeker, dat ik dit kind geholpen heb. Alleen zijn gezichtsuitdrukking was al heel wat waard!

Kan ik jouw kind of de kinderen in jouw groep helpen met het leren van het alfabet? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn