Coachingspraktijk Angela Hesseling

Dankbare cliënt zet negatieve gevoelens om in positieve gedachten

26 maart 2021
"Al jaren loop ik met een vol hoofd: een mengeling van fijne gedachten, verdriet, werk, fijne gevoelens, negatieve gedachten, negatieve gevoelens, nieuwe ideeën voor thuis en werk, planningen, boosheid etc. Mijn manier om met name de negatieve gevoelens (vooral boosheid) wat te laten afvloeien is hardlopen, veel hardlopen. De buitenlucht en de beweging geeft ook ruimte in mijn hoofd. Ik merk wel dat effect van hardlopen minder lang duurde; dus nog maar vaker hardlopen.

Ondertussen lijkt mijn hoofd steeds meer op een groot ei vol ballen van emoties/gedachten/ideeën. Ik raakte het overzicht kwijt: ware het nu gedachten of emoties? Was het nu fijn of niet? Is het de waarheid of mijn zelfgemaakte waarheid? Toen ik een keer informatie las over de Matrix-methode sprak me dit aan en dacht ik: wellicht mooi om een keer de opleiding te gaan doen. Angela kwam een soort van toevallig op mijn pad via een collega en vertelde zeer enthousiast over de methode. Ze wilde het me ook laten ervaren als ik daarvoor open stond. Hoewel ik het wat spannend vond en mijn eerste gedachte was "ik heb geen probleem", vond ik het ook een te mooie kans om te ervaren of de methode me aan zou spreken. Twee weken later, vandaag, zit ik bij Angela aan de tafel.

Ik teken mijn volle hoofd zoals het in me opkomt, met de kleuren, stiften, potloden en verschillende soorten papier die er zijn. Angela gaat gestructureerd aan de slag en vertelt helder wat ik moet doen/welke stap ik vervolgens moet zetten. Ik merk dat ik nog veel nadenk en dat het even duurt voordat ik dat kan loslaten en echt kan doen wat ze me vraagt: Het in beelden gaan denken. Hoewel Angela heel duidelijk uitlegt dat ik tijdens het opruimen van mijn hoofd dingen buiten mijn hoofd kan zetten en het dan niet weg is (ik kan het altijd weer terughalen), vind ik dat ook spannend: stel dat ik mijn kennis buiten mijn hoofd plaats, is het dan niet weg? En mijn verdriet? Zijn dan ook de dierbare herinneringen gekoppeld aan het verdriet weg? Dus ik kies er in eerste instantie voor om heel 'veilig' een negatief gevoel (boosheid) op te ruimen en buiten mijn hoofd te plaatsen. In het begin moet ik met mijn ogen dicht mijn best doen om beelden/plaatjes in mijn hoofd te krijgen, maar door de manier waarop Angela vraagt en het patroon dat daarin zit gaat het op een gegeven moment supersnel. Ik zie en voel mijn hoofd leeg worden. Wat een ontzettend bijzondere ervaring! Een opgeruimd hoofd, gevoelens/gedachten geclusterd, het negatieve gevoel buiten mijn hoofd gezet en de ruimte die het opruimen achterlaat ook echt schoongemaakt. Dit geeft vertrouwen om nog meer buiten mijn hoofd te plaatsen. De ervaring van aan de hand genomen worden, het zelf doen en direct effect voelen geeft een voor mij onbekend gevoel: rust en ruimte in mijn hoofd. Het voelt bijna licht in mijn hoofd.

Als Angela me vraagt of ik nog iets van de geordende, opgeruimde dingen wil aanpakken ga ik daar graag op in. Opnieuw neemt Angela me aan de hand mee door het proces door uit te leggen wat we gaan doen, door vragen te stellen, door verduidelijking te vragen als ik niet concreet genoeg ben. We pakken een boosheid aan die in een razend tempo (voor mijn gevoel) opgeruimd wordt. Nu opgeruimd in de zin van weg, in mijn geval van een steen tot zand vergruisd en meegenomen door de zee en de wind: echt weg. En wat er dan gebeurt is zowel logisch als ongelooflijk: er ontstaat direct ruimte voor een positief gevoel en een positieve manier van denken. Het besef dat ik zelf door allerlei gebeurtenissen en situaties van iets positiefs een negatief gevoel heb gemaakt is confronterend. Maar de ervaring die ik nu opdoe, dat ik het zelf met hulp van Angela ook weer kan omvormen... Ongelooflijk.

Op de terugweg in de auto voelt mijn opgeruimde hoofd heel prettig en ook een beetje vreemd: ik ben al zo lang gewend aan een vol hoofd dat het even wennen is aan de ruimte die er nu is."

Dankjewel, namens een medewerker van
POH-GGz-Jeugd /Sociaal Team-Jeugd

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn